Treceți la conținutul principal

Libertate vs. Siguranta



Niste ganduri scrise de ceva timp (nu de foarte mult timp) dar foarte actuale.

In aceasta dimineata am aflat de tragedia din timpul maratonului din Boston. Asteptam avionul spre Miami, Florida.
 
Am realizat cum prin astfel de actiuni oamenii devin tot mai inumani si mai predispusi la a nu mai avea incredere unul intr-altul.
Societatea va ajunge sa se dezintegreze si sa nu mai aiba acel liant ce o normaliza si anume, increderea in cel de langa.

Fiecare se va transforma in urmaritorul celuilalt, il va suspecta si se va teme de el.
Cred ca inevitabil, constient sau nu, orice guvern care trece prin astfel de situatii cum trece acum guvernul American, se va indeparta de la a mai oferi libertate cetatenilor si se va apropia periculos doar spre a le oferi siguranta. 

George Washington, unul dintre presedintii Americii, sustinea ca in momentul in care se va face targul intre putina libertate pentru putina siguranta, o tara este pe cale de disparitie. Oare cum va fi atunci cand o tara de renunta de bunavoie la aproape toata libertatea doar pentru a se simti in siguranta. 

Atunci cand simtim nevoia de siguranta inseamna ca ne este frica. Frica paralizeaza, frica inabuse orice creativitate si ne indreapta spre autoconservare. Autoconservarea merge mana-n mana cu aruncarea progresului la cosul de gunoi al istoriei.

Sunt tentat sa cred uneori teoriile conspirationiste care spun ca totul este controlat de cateva minti luminate care vor sa duca totul intr-acolo incat noi, oamenii normali si tematori, sa ne lasam controlati in toate privintele. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar noi incepem incet dar sigur sa ne lasam controlati si directionati in directii pe care altii le considera sigure.

Interesant ca odata cu aparitia erei industrializate si a atator lucruri care ar fi trebuit sa ne usureze viata, si o fac, a mai aparut si frica, frica ca nu ne vom putea descura fara toata aparatura si industria asta. Si intr-o mare masura asa si este. 

Dintr-o perspectiva destul de curajoasa, as putea spune ca si noi ne transformam in fiinte-masini, cu sentimente. 

Sunt curios cand vor vedea toti lucrurile acestea. Sunt sigur ca vor fi observate… poate prea tarziu!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Marile Tranziții (Introducere)

Dragii mei (frați și surori în Hristos), Sper că mesajul acesta vă găsește binecuvântați și în pace. În calitate de pastor al Bisericii Betel din Hațeg, îmi face o deosebită plăcere să vă anunț începutul unei serii de eseuri inspirate din Cuvântul lui Dumnezeu, intitulată "Marile Tranziții". Această serie este menită să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care Dumnezeu lucrează prin schimbări și transformări în viața noastră, pentru a ne apropia de El și pentru a împlini voia Sa. Fiecare eseu va aborda o tranziție semnificativă din Biblie, oferind lecții valoroase și aplicații practice pentru viața noastră de zi cu zi. Vom explora teme precum transformarea minții, înnoirea spirituală și chemarea universală a Evangheliei, descoperind împreună cum putem să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu. Vă încurajez să citiți cu atenție aceste eseuri, să reflectați asupra mesajului lor și să aplicați învățăturile în viața voastră. De asemenea, vă invit să împărtășiți gândurile și refle...

De la Încercare la Înnoire: O Călătorie Spirituală

4.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), Viața creștină este adesea marcată de încercări și provocări care ne modelează și ne transformă. Aceste momente dificile pot fi ocazii pentru o înnoire profundă și pentru o răspuns spiritual adecvat. Încercarea ca Oportunitate de Creștere Spirituală În pasajul din 2 Corinteni 4:16-17, apostolul Pavel ne îndeamnă să nu ne pierdem curajul în fața suferințelor noastre, deoarece ele lucrează „o greutate veșnică de slavă” în fiecare zi. Aceste cuvinte ne amintesc că, în mijlocul încercărilor noastre, Dumnezeu lucrează pentru a ne întări credința și a ne apropia de El. Așa cum aurul și argintul sunt purificate în foc și noi suntem modelați și întăriți în credință prin fiecare încercare pe care o traversăm. În viața noastră cotidiană, este important să nu vedem încercările ca pe niște obstacole, ci ca pe oportunități de creștere spirituală. Este o chemare să ne îndreptăm ochii către Dumnezeu și să căutăm să înțelegem ce vrea El să ne învețe pri...

Nevoia de transformare

1.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), În viața noastră de credință, Dumnezeu ne cheamă constant la tranziții și transformări. Aceste schimbări nu sunt întotdeauna ușoare, dar ele sunt esențiale pentru creșterea noastră spirituală și pentru împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră. În Romani 12:2, Apostolul Pavel ne spune: „Să nu vă conformați veacului acestuia, ci să vă transformați, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi care este voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.”  Nevoia de Tranziție Prima lecție pe care o învățăm este despre nevoia de tranziție. Pavel ne îndeamnă să nu ne conformăm lumii acesteia. Înseamnă să nu adoptăm valorile și tiparele societății, ci să ne lăsăm transformați de Dumnezeu. Un exemplu puternic din Biblie este cel al lui Iosua și Caleb, care, la marginea Țării Promise, au refuzat să se conformeze fricii și necredinței poporului Israel. Ei au avut o minte și o inimă transformate, având încredere în promisiunile lu...