Treceți la conținutul principal

Reactie si nu pozitie

Noi, poetii si scriitori tineri, suntem o reactie si nu o pozitie.

Ma aflu in pozitia acelora despre care vorbesc, si recunosc, nu o fac cu placere. Ne lipseste ceva iar acel ceva este un fel de coloana vertebrala, un os tare in jurul caruia sa ne construim toata structura inspiratiei noastre. Trebuie sa credem in ceva.

Oricat de puternica este reactia noastra, oricat de apreciata ar fi (si aici ma tem ca noi deseori ne apreciem in functie de aprecierea altora) ea depinde de elementul la care a reactionat. Reactia are o putere parazitara.

Noi reactionam la lipsa de substanta in politica sau la lipsa unei directii clare in literatura romaneasca. Nu suntem insa decat o reactie. Reactia noastra trebuie sa isi aibe bazele in ceea ce credem nu in ceea ce cred altii. Reactia noastra trebuie sa fie un rezultat al ceea ce suntem si credem.

Avem nevoie de o directie clara, de un drum diferit. Reactia este intr-adevar diferita de elementul la care reactioneza dar este paralela cu el (si de sens opus). Noi ne dezvoltam in paralel cu elementul pe care il contrazicem. Vibratia artei noastre nu este decat un ecou al unei lipse. Poate viata a ceea ce scriem trebuie sa fie un ecou al unei credinte sigure in ceva.

Pana la urma in ce credem noi, artistii tineri? In schimbare mi se raspunde cel mai adesea. Schimbarea e ceva dinamic (si la moda acum) iar in contextul unei baze pentru ceea ce scriem, este ceva nesigur. Daca scriem doar de dragul schimbarii sau de dragul de a fi de sens opus unora nu facem decat sa ne dinamitam baza de care avem atat nevoie.

Odata ce lucrul la care reactionam dispare, disparem si noi ca artisti. Trebuie sa existam si fara puterea pe care o parazitam de la gazda noastra, societatea dezorientata si fara scop.

Acum putem scrie orice pentru ca ne gasim admiratori undeva. Unde sunt visele unui scriitor tanar care doreste sa devina cunoscut universal. NU trebuie sa scriem pentru ca in cele din urma sa ne citeasca bunica sau matusa. Am imresia ca publicam doar pentru a ne satisface amorul propriu si pentru a ne crea o imagine de deosebiti in societate. De fapt ne publicam singuri folosindu-ne mai ales de internet si de bloguri sau de edituri care ar publice orice. Daca facem acest lucru nu facem decat sa subliniem criza in care ne aflam, o criza a identitatii. Da, asta e! Ca artisti tineri, traim mai mult ca oricare generatie o criza acuta a identitatii.

Ce e de facut? Avem nevoie de mentori? Poate ca da, dar de unde, acum cand o societate literara putenica nu mai exista. Nu mai avem varfuri spre care sa tindem. Din pacate.

Trebuie sa ne oprim si ne intrebam in ce credem. In ce credem? E aceasta credinta capabila sa ne duca mai departe sau nu? Daca nu, atunci trebuie sa ne gasim o baza puternica pe care sa putem construi.

Daca ne comportam doar ca o reactie la ceea ce se vede sau se intampla nu vom prea puternici, iar vitalitatea noastra va depinde de altceva sau altcineva. Doar de dragul de a fi diferiti nu putem sa creem o societate literara tanara puternica.

Desi ni se ofera posibilitatea sa ne cunoastem mai bine nu o facem. Blestemul tehnicii actuale este ca ne vinde minciuna apropierii cand de fapt noi ne indepartam mai mult unul de altul.

Haideti sa strangem randurile si sa fim pur si simplu. Sa nu mai fim o reactie ci sa credem in ceva care ne va putea ajuta sa devenim.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Marile Tranziții (Introducere)

Dragii mei (frați și surori în Hristos), Sper că mesajul acesta vă găsește binecuvântați și în pace. În calitate de pastor al Bisericii Betel din Hațeg, îmi face o deosebită plăcere să vă anunț începutul unei serii de eseuri inspirate din Cuvântul lui Dumnezeu, intitulată "Marile Tranziții". Această serie este menită să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care Dumnezeu lucrează prin schimbări și transformări în viața noastră, pentru a ne apropia de El și pentru a împlini voia Sa. Fiecare eseu va aborda o tranziție semnificativă din Biblie, oferind lecții valoroase și aplicații practice pentru viața noastră de zi cu zi. Vom explora teme precum transformarea minții, înnoirea spirituală și chemarea universală a Evangheliei, descoperind împreună cum putem să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu. Vă încurajez să citiți cu atenție aceste eseuri, să reflectați asupra mesajului lor și să aplicați învățăturile în viața voastră. De asemenea, vă invit să împărtășiți gândurile și refle...

De la Încercare la Înnoire: O Călătorie Spirituală

4.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), Viața creștină este adesea marcată de încercări și provocări care ne modelează și ne transformă. Aceste momente dificile pot fi ocazii pentru o înnoire profundă și pentru o răspuns spiritual adecvat. Încercarea ca Oportunitate de Creștere Spirituală În pasajul din 2 Corinteni 4:16-17, apostolul Pavel ne îndeamnă să nu ne pierdem curajul în fața suferințelor noastre, deoarece ele lucrează „o greutate veșnică de slavă” în fiecare zi. Aceste cuvinte ne amintesc că, în mijlocul încercărilor noastre, Dumnezeu lucrează pentru a ne întări credința și a ne apropia de El. Așa cum aurul și argintul sunt purificate în foc și noi suntem modelați și întăriți în credință prin fiecare încercare pe care o traversăm. În viața noastră cotidiană, este important să nu vedem încercările ca pe niște obstacole, ci ca pe oportunități de creștere spirituală. Este o chemare să ne îndreptăm ochii către Dumnezeu și să căutăm să înțelegem ce vrea El să ne învețe pri...

Nevoia de transformare

1.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), În viața noastră de credință, Dumnezeu ne cheamă constant la tranziții și transformări. Aceste schimbări nu sunt întotdeauna ușoare, dar ele sunt esențiale pentru creșterea noastră spirituală și pentru împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră. În Romani 12:2, Apostolul Pavel ne spune: „Să nu vă conformați veacului acestuia, ci să vă transformați, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi care este voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.”  Nevoia de Tranziție Prima lecție pe care o învățăm este despre nevoia de tranziție. Pavel ne îndeamnă să nu ne conformăm lumii acesteia. Înseamnă să nu adoptăm valorile și tiparele societății, ci să ne lăsăm transformați de Dumnezeu. Un exemplu puternic din Biblie este cel al lui Iosua și Caleb, care, la marginea Țării Promise, au refuzat să se conformeze fricii și necredinței poporului Israel. Ei au avut o minte și o inimă transformate, având încredere în promisiunile lu...