Treceți la conținutul principal

Small-talk vs. Smart-Talk

Cum sa eviti small-talk si sa faci smart-talk!

  1. evita intrebarile stereotipice – iti aduc numai raspunsuri stereotipice! O intrebare de genul “Ce mai faci?” iti va aduce un raspuns de genul “Bine”. E adevarat ca nu multi vor sa stie cu adevarat ce mai facem si la fel de putini vor sa arate cu adevarat cum se simt, asa ca ne ascundem in spatele unor intrebari si raspunsuri stereotipice. Daca vrei sa se realizeze o legatura intre tine si partenerul de discutie evita acest fel de intrebari.
  2. porneste de ”la egal la egal, amical” – vei alunga tensiunea din partea ta cat si din partea interlocutorului tau. E absolut normal sa existe diferente intre cei doi parteneri de discutie, insa aceste diferente nu trebuie scoase in evidenta. Ele vor iesi singure in evidenta. Daca esti superior persoanei cu care vorbesti atunci trebuie sa mentii un anumit standard, uneori incomod, de discutie. Daca esti inferior persoanei cu care discuti si vei porni cu atitudinea aceasta in conversatie, ai sanse ca relatia voastra sa ramana aceeiasi, chiar daca, la un moment dat, cel inferior devine superior celui anterior superior.
  3. arata ceea ce esti nu ceea ce vrei sa fi (“fii tu insuti!”) – poate ca numai la inverviuri pentru joburi ar trebui sa facem asta. In alte situatii, in masura in care relatia cu interlocutorul va avansa, ne va fi tot mai greu sa traim la inaltimea “neadevarului inocent” sustinut la inceputul relatiei amicale.
  4. incearca constient sa eviti discutia de curtoazie daca vrei sa cladesti o relatie de prietenie – e un efort, este adevarat, dar acest efort va va fi rasplatit. Toti simt cand se face small-talk: atat cei ce il fac cat si cei care participa la el. Cine face small-talk nu este intotdeauna mai precaut ci este mai fricos. Una este sa fi precaut si sa nu dezvalui totul despre tine, alta este sa fi fricos si sa fi mereu gata sa fi atacat. “Atacuri” vor veni, asta este sigur, insa daca traim cu frica aceasta in san atunci nu vom fi smart-talkers ci small-talkers.
  5. nu fi o oglinda – nu repeta tot ceea ce spune celalalt (nici macar cu alte cuvinte). Fii original! Poti sa fi original! Oricat de ciudat ar suna lucrul acesta, incearca sa porti o discutie si nu fi o oglinda a celuilalt, in care el se observa. Acest lucru nu va aduce nimic evolutiei unei amicitii.

Ce ati mai adauga acestor idei? Este interesant sa evitam small-talk-ul si sa promovam smart-talk-ul sau small-talk-ul este un element necesar relationarii noastre cu ceilalti?

Poti adauga comentariile tale!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Marile Tranziții (Introducere)

Dragii mei (frați și surori în Hristos), Sper că mesajul acesta vă găsește binecuvântați și în pace. În calitate de pastor al Bisericii Betel din Hațeg, îmi face o deosebită plăcere să vă anunț începutul unei serii de eseuri inspirate din Cuvântul lui Dumnezeu, intitulată "Marile Tranziții". Această serie este menită să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care Dumnezeu lucrează prin schimbări și transformări în viața noastră, pentru a ne apropia de El și pentru a împlini voia Sa. Fiecare eseu va aborda o tranziție semnificativă din Biblie, oferind lecții valoroase și aplicații practice pentru viața noastră de zi cu zi. Vom explora teme precum transformarea minții, înnoirea spirituală și chemarea universală a Evangheliei, descoperind împreună cum putem să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu. Vă încurajez să citiți cu atenție aceste eseuri, să reflectați asupra mesajului lor și să aplicați învățăturile în viața voastră. De asemenea, vă invit să împărtășiți gândurile și refle...

De la Încercare la Înnoire: O Călătorie Spirituală

4.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), Viața creștină este adesea marcată de încercări și provocări care ne modelează și ne transformă. Aceste momente dificile pot fi ocazii pentru o înnoire profundă și pentru o răspuns spiritual adecvat. Încercarea ca Oportunitate de Creștere Spirituală În pasajul din 2 Corinteni 4:16-17, apostolul Pavel ne îndeamnă să nu ne pierdem curajul în fața suferințelor noastre, deoarece ele lucrează „o greutate veșnică de slavă” în fiecare zi. Aceste cuvinte ne amintesc că, în mijlocul încercărilor noastre, Dumnezeu lucrează pentru a ne întări credința și a ne apropia de El. Așa cum aurul și argintul sunt purificate în foc și noi suntem modelați și întăriți în credință prin fiecare încercare pe care o traversăm. În viața noastră cotidiană, este important să nu vedem încercările ca pe niște obstacole, ci ca pe oportunități de creștere spirituală. Este o chemare să ne îndreptăm ochii către Dumnezeu și să căutăm să înțelegem ce vrea El să ne învețe pri...

Nevoia de transformare

1.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), În viața noastră de credință, Dumnezeu ne cheamă constant la tranziții și transformări. Aceste schimbări nu sunt întotdeauna ușoare, dar ele sunt esențiale pentru creșterea noastră spirituală și pentru împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră. În Romani 12:2, Apostolul Pavel ne spune: „Să nu vă conformați veacului acestuia, ci să vă transformați, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi care este voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.”  Nevoia de Tranziție Prima lecție pe care o învățăm este despre nevoia de tranziție. Pavel ne îndeamnă să nu ne conformăm lumii acesteia. Înseamnă să nu adoptăm valorile și tiparele societății, ci să ne lăsăm transformați de Dumnezeu. Un exemplu puternic din Biblie este cel al lui Iosua și Caleb, care, la marginea Țării Promise, au refuzat să se conformeze fricii și necredinței poporului Israel. Ei au avut o minte și o inimă transformate, având încredere în promisiunile lu...