Treceți la conținutul principal

Galagia [larma, zgomotul]

V-ati gandit vreodata de ce ne sperie linistea? V-ati gandit vreodata de ce individul uman se simte bine in mijlocul zgomotului?

Linistea ne sperie pentru ca ramanem singuri cu noi insine. A ramane singuri cu noi insine inseamna a ne descoperi, iar a ne descoperi inseamna a ne supune unui risc- riscul de a ne cunoaste asa cum suntem.

Galagia este doar o manevra de invaluire a ceea ce suntem cu adevarat. Vorbim mult, preferam mediile zgomotoase, ascultam muzica la un sonor mai inalt decat suficient. Si toate acestea ca sa nu ne descoperim.

Ce s-o ascunde dupa? Goliciune si lipsa de sens?

Momentele de liniste pot aduce doua rezultate: regasirea sau pierderea. Ne regasim si devenim constienti. Constienti de cine sau ce suntem, lucru foarte important. Pierdem lupta cu moartea si murim- fizic sau psihic.

Interesant ca linistea ne invata cel mai mult. Linistea ne umple si tace. Linistea nu este elocventa prin cuvintele ei ci prin necuvintele ei.

Linistea ne ajuta sa ne centram sau sa descoperim punctul fix in sistemul nostru dinamic.

De ce ne este frica de liniste? Sa fie oare pentru ca descoperim ca nu suntem. Nu suntem.

Linistea constientizeaza nevoia- nevoia de ceva sau de altceva. Linistea interioara ma ajuta sa-L vad pe El. Zgomotul nu face altceva decat sa-mi acopere vinovatia ca nu ma regasesc in El.

Abia in liniste sufletul meu respira. Sufletul meu e insa deseori bolnav pentru ca nu respira regulat.

Zgomotul nu ne ofera decat siguranta ca existam. Zgomotul este ecoul nevoii noastre de a sti ca existam. Insa nu este decat un ecou.

Am nevoie de liniste! Avem nevoie de liniste!

Lumea merge in directia umplerii oricarui gol sonor. Televiziunea, radioul, muzica, pana si gandirea nu se mai realizeaza in liniste. Gandim vorbind si astfel sarim peste actul cugetarii in liniste.

Da, cred ca linistea ne obliga sa gandim fara vorbe. Galagia ne transforma in consumatori. Linistea ne face producatori de ganduri.

Ma cheama galagia legitima! Ea intotdeauna se legitimeaza. Serios! Ea intotdeauna are o logica (in contextul societatii actuale).

Ma duc… sa ascult zgomote (legitime).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Marile Tranziții (Introducere)

Dragii mei (frați și surori în Hristos), Sper că mesajul acesta vă găsește binecuvântați și în pace. În calitate de pastor al Bisericii Betel din Hațeg, îmi face o deosebită plăcere să vă anunț începutul unei serii de eseuri inspirate din Cuvântul lui Dumnezeu, intitulată "Marile Tranziții". Această serie este menită să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care Dumnezeu lucrează prin schimbări și transformări în viața noastră, pentru a ne apropia de El și pentru a împlini voia Sa. Fiecare eseu va aborda o tranziție semnificativă din Biblie, oferind lecții valoroase și aplicații practice pentru viața noastră de zi cu zi. Vom explora teme precum transformarea minții, înnoirea spirituală și chemarea universală a Evangheliei, descoperind împreună cum putem să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu. Vă încurajez să citiți cu atenție aceste eseuri, să reflectați asupra mesajului lor și să aplicați învățăturile în viața voastră. De asemenea, vă invit să împărtășiți gândurile și refle...

De la Încercare la Înnoire: O Călătorie Spirituală

4.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), Viața creștină este adesea marcată de încercări și provocări care ne modelează și ne transformă. Aceste momente dificile pot fi ocazii pentru o înnoire profundă și pentru o răspuns spiritual adecvat. Încercarea ca Oportunitate de Creștere Spirituală În pasajul din 2 Corinteni 4:16-17, apostolul Pavel ne îndeamnă să nu ne pierdem curajul în fața suferințelor noastre, deoarece ele lucrează „o greutate veșnică de slavă” în fiecare zi. Aceste cuvinte ne amintesc că, în mijlocul încercărilor noastre, Dumnezeu lucrează pentru a ne întări credința și a ne apropia de El. Așa cum aurul și argintul sunt purificate în foc și noi suntem modelați și întăriți în credință prin fiecare încercare pe care o traversăm. În viața noastră cotidiană, este important să nu vedem încercările ca pe niște obstacole, ci ca pe oportunități de creștere spirituală. Este o chemare să ne îndreptăm ochii către Dumnezeu și să căutăm să înțelegem ce vrea El să ne învețe pri...

Nevoia de transformare

1.  Dragii mei (frați și surori în Hristos), În viața noastră de credință, Dumnezeu ne cheamă constant la tranziții și transformări. Aceste schimbări nu sunt întotdeauna ușoare, dar ele sunt esențiale pentru creșterea noastră spirituală și pentru împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră. În Romani 12:2, Apostolul Pavel ne spune: „Să nu vă conformați veacului acestuia, ci să vă transformați, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi care este voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.”  Nevoia de Tranziție Prima lecție pe care o învățăm este despre nevoia de tranziție. Pavel ne îndeamnă să nu ne conformăm lumii acesteia. Înseamnă să nu adoptăm valorile și tiparele societății, ci să ne lăsăm transformați de Dumnezeu. Un exemplu puternic din Biblie este cel al lui Iosua și Caleb, care, la marginea Țării Promise, au refuzat să se conformeze fricii și necredinței poporului Israel. Ei au avut o minte și o inimă transformate, având încredere în promisiunile lu...